ACUPUNCTUUR

Acupunctuur is een van de bekendste en oudste behandelmethoden binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). De TCG gaat ervan uit dat in het lichaam van ieder mens Qì (levensenergie) voorkomt. De Qì stroomt door het lichaam via kanalen, de zogenaamde meridianen. Er zijn verschillende soorten meridianen welke allemaal hun eigen verloop en functie hebben. De 12 hoofdmeridianen hebben ieder connectie met hun eigen interne orgaan.

Als het lichaam in evenwicht is, kan de Qì vrij en harmonieus stromen. Indien door stagnatie of om een andere reden geen vrije stroom mogelijk is, ontstaan er klachten. De Chinese filosofie, waarop acupunctuur gebaseerd is, gaat uit van de totale mens, waarbij ook lichaam en geest als eenheid worden gezien. Aan iedere lichamelijke, emotionele of mentale stoornis ligt een energetische disbalans ten grondslag. Deze onbalans kan ontstaan door externe invloeden, emoties, leefwijzen en/ of zwakke basisconstitutie.
In de acupunctuur wordt er geprikt met hele fijne naaldjes op bepaalde punten van de meridiaan om de balans weer te herstellen en eventuele blokkades op te heffen.

De WHO (World Health Organisation) heeft in 1979 een lijst met meer dan 50 indicaties opgesteld waarbij acupunctuur kan helpen. Enkele voorbeelden zijn: pijnklachten (incl. hoofdpijn), menstruatieklachten (PMS), overgangsklachten, slaapstoornissen, maag/ darm problemen, blaasontsteking, allergieën (sinusitis) en hooikoorts. Onder het kopje Indicaties kunt u nog meer voorbeelden vinden. Niet alleen bij chronische klachten, maar juist ook bij acute aandoeningen kan acupunctuur een geschikte therapie zijn.

Als u zich afvraagt of acupunctuur iets voor u kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op.