ORTHOMOLECULAIRE GENEESKUNDE

Orthomoleculaire geneeskunde is afgeleid van het Griekse woord 'orthos' wat juist of optimaal betekent, en 'moleculair' komt van het woord moleculen.

"Wat dan ook de vader is van een ziekte, de moeder is altijd een verkeerde voeding"
                                                                                (Hippocratus van Kos, ca. 430-370 voor Christus)

Wat Hippocratus hiermee bedoelde is dat voeding de basis is voor onze gezondheid. De orthomoleculaire geneeskunde legt de nadruk op het eigen beschermend en herstellend vermogen van het lichaam. Hiervoor is het noodzakelijk om de juiste hoeveelheden van de juiste voedingsstoffen (zoals vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren en spoorelementen) binnen te krijgen. Door verschillende factoren zoals verminderde kwaliteit van voeding, andere voedingsgewoontes, milieuvervuiling, stress en te weinig beweging kan het lichaam een tekort krijgen aan bepaalde stoffen, wat uiteindelijk grote gevolgen heeft voor de gezondheid.

kPNI (klinische Psycho-Neuro-Immunologie) is de wetenschap die het verband verklaart tussen de psyche, het zenuwstelsel, het immuunsysteem, het endocrien systeem (hormonen), de omgevingsfactoren en de relatie tot ziekte. Verstoring van een van de biologische systemen kan dus leiden tot allerlei verschillende klachten, zoals allergieën, astma, hart- en vaatziekten, PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), PMS (Pre Menstrueel Syndrooom), artrose maar ook auto-immuunziekten, colitis ulcerosa en diabetes.

Beide wetenschappen samen maken de Orthomoleculaire geneeskunde volgens de kPNI, en richt zich dus zowel op de preventie als de genezing van ziekten. Een orthomoleculair behandelplan zal, naast het achterhalen van de oorzaak, bestaan een combinatie van voedings-, leefstijl- en bewegingsadviezen, suppletie van voedingssupplementen en eventuele tijdelijk gebruik van fytotherapie.

Wilt u weten of Orthomoleculaire Geneeskunde iets voor u kan betekenen, of meteen een afspraak maken, neem dan contact met mij op.